Laskuri UV-annostusta, desinfiointiaikaa ja UV-säteilyä varten
Laskurin käyttö:
Tällä työkalulla voit laskea annoksen, desinfiointiajan ja oikean etäisyyden laitteen ja desinfioitavan kohteen välille, joita tarvitaan yleisimpien taudinaiheuttajien inaktivointiin. Laskuri arvioi myös UV-säteilyn leviämisen ja peittoalueen riippuen säteilylähteen asennuskorkeudesta. Käytä laskuria seuraavasti:
1. Ennen laskelmien tekemistä tulee määrittää UV-lähteen teho. Tämä saadaan lampun teknisistä tiedoista, esimerkiksi:- KVP-SM-20 UV-säteilyä 16,4 μW/cm²
- KVP-SM-40 UV-säteilyä 39,8 μW/cm²
- KVP-FARUV-DLA-15 UV-säteilyä 12,6 μW/cm²
Huom: Taulukon oletusarvot ovat lampulle KVP-SM-40 ja UV-säteily mitattuna 1 metrin etäisyydeltä.
Syötä arvot taulukon asianmukaisiin kenttiin ja klikkaa Calculate UV power -painiketta.
3. Desinfiointiajan laskemiseksi on tulee tietää tarvittava desinfiointiannos ao. taudinaiheuttajalle. Se löytyy alla olevasta UV-SÄTEILYN ANNOSTUSTAULUKKOSTA (UV IRRADIATION DOSAGE TABLE). Taulukon arvot ovat mikrojouleina neliösenttimetriä kohti ja ne on lueteltu erikseen 254 nm:lle ja 222 nm:lle. Arvo syötetään UV Dose -kenttään ja klikkaa Calculate Time -painiketta.
4. UV-annos tietylle ajalle lasketaan syöttämällä arvo Time-kenttään sekunteina ja klikkaamalla Calculate UV Dose -painiketta.
5. UV-leviäminen ja peittoalue voidaan laskea myös klikkaamalla Calculate UV Spread-painiketta.
Huom: Laskuri ei toimi oikein lyhyillä etäisyyksillä, jos ne ovat pienempiä kuin lampun pituus.
A) Bacteria | Medium | Wavelength [nm] | Dose [mJ/cm²] | Ratio to 254 |
Acinetobacter radioresistens | S | 222 | 16.43 | |
Arthrobacter nicotinovorans
|
L | 222 | 5.97 | 1.48 |
254 | 04.04 | |||
Bacillus cereus
|
L | 222 | 5.67 | 1.95 |
254 | 2.91 | |||
Bacillis subtilis
|
L | 222 | 04.09 | 0.97 |
254 | 4.22 | |||
Clostridium sporogenes
|
L | 222 | 2.87 | 0.61 |
254 | 4.69 | |||
Deinococcus radiodurans
|
L | 222 | 29.65 | 0.53 |
254 | 56.21 | |||
Enterococcus faecalis
|
L | 222 | 9.14 | 1.52 |
254 | 06.03 | |||
S | 222 | 7.59 | ||
Escherichia coli
|
L | 222 | 2.10 | 1.22 |
L | 230 | 3.67 | 2.13 | |
Escherichia coli
|
254 | 1.73 | ||
S | 210 | 4.29 | 0.05 | |
222 | 63.56 | 0.69 | ||
254 | 92.24 | |||
Listeria monocytogenes
|
L | 222 | 3.58 | 0.41 |
254 | 8.70 | |||
S | 222 | 145.65 | 55.25 | |
254 | 2.636 | |||
Pseudomonas aeruginosa
|
L | 222 | 1.98 | 2.47 |
254 | 0.80 | |||
Salmonella Typhimurium
|
L | 222 | 1.97 | 0.63 |
230 | 4.00 | 1.29 | ||
254 | 3.10 | |||
S | 222 | 109.32 | 1.52 | |
254 | 71.86 | |||
Staphylococcus aureus
|
L | 222 | 324 | 1.33 |
254 | 2.43 | |||
S | 210 | 19.71 | 4.20 | |
222 | 4.69 | 1.46 | ||
230 | 3.50 | 01.09 | ||
254 | 3.21 | |||
Streptococcus pyogenes | L | 222 | 20.91 | |
Streptomyces griseus conidia
|
S | 210 | 56.18 | |
230 | 106.90 | |||
Yersinia enterocolytica
|
L | 222 | 2.20 | 1.49 |
254 | 1.48 | |||
B) Bacterial spores | Medium | Wavelength [nm] | Dose [mJ/cm²] | Ratio to 254 |
Alicyclobacillus acidoterrestris spores
|
L | 222 | 06.02 | 0.71 |
254 | 8.50 | |||
Bacillus cereus
spores |
L | 222 | 17.88 | 0.39 |
254 | 46.42 | |||
Bacillus pumilus
spores |
L | 210 | 8.00 | 0.13 |
222 | 18.79 | 0.29 | ||
254 | 64.00 | |||
S | 222 | 8.52 | ||
Bacillus subtilis
spores |
L | 210 | 13.96 | 0.97 |
222 | 6.34 | 0.44 | ||
230 | 10.75 | 0.75 | ||
Bacillus subtilis
spores |
254 | 14.37 | ||
S | 210 | 8.57 | 4.80 | |
222 | 0.89 | 0.50 | ||
230 | 0.83 | 0.46 | ||
254 | 1.79 | |||
Bacillus thuringiensis spores | L | 222 | 10.73 | |
Clostridioides diHicile spores
|
L | 222 | 13.23 | 0.73 |
254 | 18.02 | |||
S | 222 | 16.67 | 0.17 | |
254 | 100.36 | |||
Clostridioides sporogenes spores
|
L | 222 | 10.37 | 0.76 |
254 | 13.64 | |||
Chlostridium pasteurianum spores
|
L | 222 | 2.63 | 1.18 |
254 | 2.23 | |||
Streptomyces griseus spores
|
L | 210 | 21.20 | 4.13 |
222 | 6.67 | 1.30 | ||
254 | 5.13 | |||
S | 210 | 33.77 | 5.14 | |
222 | 14.38 | 2.19 | ||
230 | 15.33 | 2.33 | ||
254 | 6.57 | |||
Thermoactino- myces vulgaris spores
|
L | 222 | 15.14 | 0.40 |
254 | 38.17 | |||
C) Fungi | Medium | Wavelength [nm] | Dose [mJ/cm²] | Ratio to 254 |
Apergillus niger
spores |
L | 222 | 106.82 | 0.88 |
254 | 121.97 | |||
Penicillium expansum spores
|
L | 222 | 13.82 | 0.84 |
254 | 16.50 | |||
Candida albicans
|
L | 222 | 9.82 | 01.02 |
254 | 9.67 | |||
Saccharomyces cerevisiae
|
L | 222 | 22.33 | 1.31 |
254 | 17.00 | |||
S | 210 | 33.00 | 5.66 | |
222 | 12.77 | 2.19 | ||
254 | 5.836 | |||
Trichophyton rubrum spores
|
L | 222 | 13.64 | 1.58 |
254 | 8.63 | |||
D) Viruses | Medium | Wavelength [nm] | Dose [mJ/cm²] | Ratio to 254 |
Adenovirus
|
L | 210 | 2.13 | 0.07 |
222 | 05.09 | 0.16 | ||
230 | 5.74 | 0.18 | ||
254 | 31.25 | |||
Bacillus mega- therium phage
|
S | 222 | 4.79 | 1.98 |
254 | 2.43 | |||
Encephalomyocarditis virus
|
L | 222 | 4.71 | 0.87 |
254 | 5.44 | |||
Feline calcivirus
|
L | 222 | 9.57 | 1.000 |
254 | 9.57 | |||
Herpes simplex virus
|
L | 222 | 0.96 | 0.25 |
254 | 3.90 | |||
Human coronavirus | A | 222 | 0.48 | |
Influenza virus
|
L | 222 | 43.48 | 0.32 |
254 | 136.99 | |||
A | 222 | 1.28 | 1.51 | |
254 | 0.85 | |||
Thermoactinomyces vulgaris spores
|
L | 222 | 15.14 | 0.40 |
254 | 38.17 | |||
D) Viruses | Medium | Wavelength [nm] | Dose [mJ/cm²] | Ratio to 254 |
Adenovirus
|
L | 210 | 2.13 | 0.07 |
222 | 05.09 | 0.16 | ||
230 | 5.74 | 0.18 | ||
254 | 31.25 | |||
Bacillus mega- therium phage
|
S | 222 | 4.79 | 1.98 |
254 | 2.43 | |||
Encephalomyocarditis virus
|
L | 222 | 4.71 | 0.87 |
254 | 5.44 | |||
Feline calcivirus
|
L | 222 | 9.57 | 1.000 |
254 | 9.57 | |||
Herpes simplex virus
|
L | 222 | 0.96 | 0.25 |
254 | 3.90 | |||
Human coronavirus | A | 222 | 0.48 | |
Influenza virus
|
L | 222 | 43.48 | 0.32 |
254 | 136.99 | |||
A | 222 | 1.28 | 1.51 | |
254 | 0.85 | |||
Phage TI
|
S | 210 | 1.76 | 1.71 |
230 | 2.11 | 02.05 | ||
254 | 01.03 | |||
Phage T1UV
|
L | 210 | 1.67 | 0.39 |
222 | 2.84 | 0.67 | ||
230 | 5.00 | 1.17 | ||
254 | 4.27 | |||
Phage T2
|
L | 222 | 3.36 | 1.63 |
254 | 2.060 | |||
Phage T7
|
L | 210 | 1.21 | 0.56 |
222 | 1.72 | 0.80 | ||
230 | 3.52 | 1.64 | ||
254 | 2.15 | |||
Phage MS2
|
L | 210 | 6.76 | 0.35 |
222 | 835 | 0.43 | ||
230 | 15.38 | 0.79 | ||
254 | 19.45 | |||
Phage PhiX174
|
L | 222 | 1.84 | 1.73 |
230 | 2.2 | 02.07 | ||
254 | 01.06 | |||
Phage Qft
|
L | 210 | 3.20 | 8.67 |
222 | 5.12 | 13.86 | ||
230 | 10.67 | 28.91 | ||
254 | 0.37 | |||
Polyomavirus
|
L | 222 | 106.53 | 1.54 |
254 | 69 | |||
Reovirus 3
|
L | 222 | 3.30 | 0.28 |
254 | 11.96 | |||
Rotavirus
|
L | 222 | 4.55 | 0.41 |
254 | 11.11 | |||
Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus | S | 222 | 1.20 | |
Staphylococcus aureus phage
|
230 | 14.33 | 1.79 | |
254 | ||||
Tulane virus
|
222 | 5.56 | 1.00 | |
254 | 5.56 | |||
Vaccinia virus
|
222 | 6.53 | 2.37 | |
254 | 2.76 | |||
230 | 3.00 | 2.25 | ||
254 | ||||
Vesicular stomatitis virus | 222 | 1.12 | 01.06 |
Huom: Monet muuttujat (ilmavirta, kosteus, mikro-organismin etäisyys UV-valoon, säteilytysaika) tapahtuvat todellisessa ympäristössä, mikä vaikeuttaa UV-annoksen todellista laskemista. On kuitenkin todistettu, että UV-valo tappaa kaikki DNA-pohjaiset mikro-organismit riittävällä UV-annoksella. UV hajottaa DNA:ta kumulatiivisesti. Siksi, kun ilma kiertää UV-valoa sisältävän ilmanvaihtojärjestelmän kanaviston läpi, UV-valo desinfioi ilmaa jatkuvasti. Jos mikro-organismia ei ole deaktivoitu tehokkaasti ensimmäisellä kanavan läpikululla, UV-valo jatkaa sen DNA:n hajottamista seuraavissa läpikuluissa. Mikro-organismit lisääntyvät nopeasti, jos niitä ei valvota. UV-valo auttaa vähentämään ilmassa leviäviä mikro-organismeja sisäilmaympäristöistä.
Suurin sallittu UV-C-altistus ei saa ylittää ACGIH TLV:n ja NIOSH REL:n arvoa 22,0 mJ/cm2 8 tunnin työpäivän ja 40 tunnin työviikon UV-säteilylle altistuksessa.