Kuinka Far-UV-teknologiaa voidaan hyödyntää eläinjalostuksessa?

Far-UV-valon on osoitettu tuhoavan tehokkaasti monenlaisia bakteeri- ja viruspatogeenejä, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon käytettäväksi karjankasvatuksessa. Erityisesti Far-UV-valon käyttö voi olla hyödyllistä seuraavilla sektoreilla:

1. Kotieläintiloilla Far-UV-valoa voidaan käyttää ilman ja pintojen desinfiointiin navetoissa ja talleissa vähentämään taudinaiheuttajia. Näin voidaan auttaa vähentämään tartuntojen leviämisen riskiä eläinten ja työntekijöiden välillä ja yleensäkin vähentämään tautiriskiä.

2. Siipikarjatiloilla Far-UV-valoa voidaan käyttää ilman ja pintojen desinfiointiin kanaloissa vähentämään patogeenien määrää. Näin saadaan vähennettyä tartuntariskiä lintujen ja työntekijöiden välillä ja vähennettyä lintuinfluenssan riskiä.

3.  Sikatiloilla Far-UV-valolla voidaan desinfioida ilmaa ja pintoja ja vähentää patogeenien määrää. Samalla tavoin autetaan vähentämään tartunnan leviämisen riskiä sikaloissa.

4. Vesiviljelyissä Far-UV-valoa voidaan käyttää veden desinfiointiin esimerkiksi kala- ja katkarapuviljelmillä. Puhdas vesi auttaa vähentämään tartunnan leviämisen riskiä kaloilla tai katkaravuilla ja myös vähentää sairastumisia.

5. Hevostiloilla Far-UV-valoa voidaan samoin käyttää ilman ja pintojen desinfiointiin hevosten talleissa. Tuhoamalla haitallisia patogeenejä voidaan vähentää tartuntoja ja pitää hevoset terveempinä.

On tärkeää huomata, että vaikka Far-UVC-valon on osoitettu olevan tehokas patogeenien tuhoamisessa, Far-UVC-valolle altistumisen pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä täysin ymmärretä, ja lisää tutkimusta tarvitaan.
Kuten aina uuden tekniikan kohdalla, on tärkeää kuulla alan asiantuntijoita ja noudattaa viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä ennen Far-UVC-valon käyttöä.
Image